Popüler Yayınlar

20 Mayıs 2011 Cuma

İNGİLİZCE HANGİ SİSTEMLE ÖĞRENİLİR?

Her geçen gün yeni bir öğrenme sistemi de ortaya çıkıyor. Alışılagelmiş klasik sistemlerin yanı sıra, "Callan Method" veya "NLP ile İngilizce" gibi bilmediğimiz yöntemlerle karşılaşıyoruz. İngilizce eğitim konusunda ilk akla gelen yöntem, kuşkusuz klasik sistem. Bu sistemde İngilizce eğitimi başlangıç, temel, ön orta, orta, üst orta ve ileri olmak üzere altı kura bölünüyor ve okuma, yazma, dinleme ve gramer gibi başlıklar dili öğrenmek isteyenlere bir arada sunuluyor. İngilizce öğrenirken bazı temel dil becerilerinden söz edilmesi gerektiğini belirten Deulcom International Eğitim Müdürü Gülden Öklü, "Bir dili iyi bir şekilde öğretmek için okuma, yazma, dinleme, konuşma ve dilbilgisini bir arada vermek gerekiyor. Kişi bunlardan bir tanesini eksik alırsa dili öğrenmede güçlük çeker" diyor. Her kurun 120 saatten oluştuğu bu sistem, toplam 720 saatlik bir eğitimden oluşuyor.

Konuşarak öğretiyor

Son dönemde gündemde olan bir diğer eğitim metodu ise Callan Method. İngiliz patentli Callan Metod''da dersler soru - cevap şeklinde yapılıyor. Bu sayede sürekli dikkat harcamak zorunda kalan öğrencinin dersleri en üst düzeyde katılımla takip etmesi hedefleniyor. Türkiye''de toplam sekiz dershane bu yöntemle eğitim veriyor. Beş yıldır bu metotla eğitim veren Active English Learning Eğitim Müdürü İlker Sarı, öğrencilerin bu sayede çok daha hızlı İngilizce öğrendiğini söylüyor. Konuşmanın düşünerek değil, refleks olarak ağızdan geldiğine dikkat çeken Sarı, sözlerine şöyle devam ediyor: "Öğrenci düşünmeden konuşmalı ve anlamalı. Öyle ki, hiçbirimiz ana dilimizi düşünerek konuşmuyoruz. Kelimeler ağzımızdan otomatik olarak çıkıyor. Bu yöntem, bu felsefe üzerine kurulu."

Yedi kitaplık bir eğitimden oluşan Callan Method''un ilk kuru 660 milyon lira olarak fiyatlanmış. İngilizce öğrenme yöntemleri tabii ki bununla sınırlı değil. Bir de sektöre özel eğitimler veren kuruluşlar var. Bunlardan biri de Focus Language Center. Kurstaki İngilizce eğitimi, kişinin bulunduğu sektöre paralel olarak yapılıyor. Örneğin, pazarlamacılar ve bankacılar için ayrı sınıflar açılıyor. Bu sınıflarda, dil öğrenmek için gelen kişilere kendi sektörleriyle ilgili gelişmeler de aktarılıyor. Sıradan bir okuma parçası değil de, sektörle ilgili bir metin okutuluyor. Örneğin bilişim sektöründeki bir kişiye Bill Gates''le ilgili bir metin veriliyor. İnsanların kendi sektörlerindeki bir gelişmeyi daha yakından takip ettiklerini söyleyen Focus Language Center Genel Müdürü Begüm Özdoğularlı, bu sayede kişilerin daha etkin şekilde öğrendiklerini, kelimeleri unutmadıklarını söylüyor.

İngilizce şehir turu
Focus Language Center''ın bir diğer yöntemi ise iki - üç günden oluşan eğitimler. Bu eğitimlerde öğretim kurumu, eğitim almak isteyen kişiye yurt içinde bir otel ayarlıyor. Burada günde 10 saatlik eğitim alan kişi, sabah kahvaltısını başka bir öğretmen, öğle yemeğini ise başka bir öğretmenle yiyor. Daha sonra öğrenci ve öğretmen bir şehir turuna çıkıyor. Bu turda tüm konuşmalar İngilizce yapılıyor. İşadamlarının yurtdışı ziyaretler öncesinde tercih ettiği bu sistemle yöneticiler kendi ülkesinde otel, konaklama, rezervasyon ve yemek gibi tüm ihtiyaçlarını bu programda İngilizce konuşarak temin ediyor. Yurtdışına çıkınca da bunun faydasını görüyor. 300 saatten oluşan ortalama bir eğitim bu programda 12 ay sürüyor. Eğitimin ücreti ise ders saati başına 50 - 60 dolar arasında değişiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder