Popüler Yayınlar

22 Mayıs 2011 Pazar

GERÇEK İNGİLİZCE SEVİYEMİZ!

"Bir yerde İngilizce biliyor olduğu varsayılarak işe alınan insanları test ettiğimizde, yüzde 90'ının bilgi düzeylerinin orta seviyenin altında (pre-intermediate) olduğunu görürüz."  EF Dil Okulu kurucusu Bora Gündüzyeli, Türkiye'deki çalışan kesim içinde dil bilenlerin durumunu böyle özetliyor.

Belli düzeyde dil eğitimi almış ve yeterli insanların bile zamanlar rehavete kapıldıklarını anlatan Bora Gündüzyeli, "İş yerlerimizde yabancılar o kadar az ki, yabancı ortaklı ya da çokuluslu şirketlerde bile, insanlarımızın sahip oldukları yabancı dili konuşamama, kullanamama gibi bir şanssızlıkları oluyor." şeklinde açıklamada bulunuyor.

"Bize eğitim almaya gelen genç gruptaki kişiler daha iyi iş bulabilmek istiyor. Ancak onları test ettiğimizde de karşımıza elementary, preintermediate ve intermediate seviyelerde çıkıyorlar. Neredeyse işin başında oluyorlar. Üstelik bu arkadaşlar bir şey biliyorum ama daha iyisini yapmak istiyorum diye gelenler oluyor." diyen Gündüzyeli yakın zamanda yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarını bizle paylaştı:

Araştırmaya katılan 12 bin kişiden İngilizce'de hangi seviyede olduklarını beyan etmeleri istendi. Yaklaşık 600 kişi çok iyi biliyorum diye yazdı. Bu 600 kişi sınava çağrıldı ve yaklaşık 570 kişisinin aslında bu seviyede olmadığı anlaşıldı. Ancak yine de seviyesi daha iyi olabilir diyerek tekrar denenmek üzere 130 kişilik bir grup daha ayrıldı. Sınav yapılan son grup içinden sadece 80 kişi orta seviyenin üstünde (upper-intermediate) İngilizce bilgisine sahip çıktı."

"Bilgilerimiz bize şunu söylüyor: Türkiye'deki insanların yüzde 99'unun İngilizce bilmeye ihtiyacı var. Ancak yüzde 90'ı da dil öğrenimi için yurtdışına çıkılması gerektiğini düşünüyor. Bizler bunun yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Ne kadar kaçılırsa kaçılsın, dil konusunda diğer konularda olduğu gibi kişilerin kendilerini geliştirmesi gerekir."

AB süreci içinde sertifikalandırılan tecrübe ve bilginin değerinin olacağını hatırlatan Bora Gündüzyeli, önümüzdeki seneden itibaren sadece dil için değil, hemen her konuda sertifika ilanları ile karşılaşacağımızı belirtiyor: "Yurtdışı ile işbirliği yapacak firmalar, çalışanlarının seviyesini belgelemek için bu tarzdaki sertifikalara ihtiyaç duyacaklar. Bazen çalışanlarını toplu halde sertifika sınavlarına hazırlatıp sonuç almaları gerekebilecek."


Kaynak:www.yenibir.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder